Get Adobe Flash player

Zakątki i smaki Kociewia

„Karolinka i kociewska grapa”, to tytuł nowej książki kucharskiej prezentującej potrawy wywodzące się z Kociewia.  Wydanie jest innowacyjnym pomysłem edukacji kulinarnej opartej na bajkowej wędrówce po ciekawej pomorskiej krainie – Kociewiu i skierowana jest do dzieci powyżej 10 lat. Wprowadza w niezwykły świat potraw wywodzących się z terenu Powiatu Tczewskiego. Nie jest to jednak typowa książka kucharska. Oprócz receptur wspólnie z małą bohaterką na podstawie 12 listów pisanych co miesiąc przez babcię poznajemy, a także odkrywamy na nowo walory i urokliwe zakątki tej Łagodnej Krainy. Wędrujemy po wyjątkowych szlakach, lasach i rezerwatach, wsłuchujemy się w szmer Wisły i Wierzycy, odwiedzamy historyczne budowle, a jednocześnie przeżywamy interesującą przygodę  z regionalną kuchnią.

Przesłaniem tej swoistej, kulinarnej wędrówki po Kociewiu jest pokazanie współzależności miedzy dziedzictwem kulinarnym, a wartościami architektury i pejzażu kociewskiego. Więź ta jest nierozerwalnie związana z codziennym życiem mieszkańców i dziejami ich przodków. Publikacja pozwala lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.

Książka „Karolinka i kociewska grapa” jest pracą zbiorową pod redakcją Krystyny Gierszewskiej. Malownicze wioski i miasta oraz niezwykłe historie opisuje Anna Czerwińska-Rydel. Wszystko ilustrowane jest przepięknymi zdjęciami Krzysztofa Manii i równie barwnymi rysunkami Macieja Kumora.

Wydawnictwo powstało w ramach projektu ”Dziecięca przygoda z kuchnią kociewską – publikacja książki kucharskiej dla dzieci”. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja odpowiedzialna za treść materiału: Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2007-2013: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie.