Get Adobe Flash player

Wyplatanie sieci - relacja z warsztatów

Warsztaty manualne pn. „Wyplatanie sieci rybackich” mają ścisły związek z tematem przewodnim tegorocznego V Sympozjum Kulinarnego – O jeściu na Kociewiu, podczas którego mowa będzie o znaczeniu i wykorzystaniu „Ryb z kociewskich rzek i jezior” w regionalnej kuchni. Zorganizowano je dla przypomnienia młodemu pokoleniu profesji  i tradycji związanych z wyplataniem sieci przez kociewskich rybaków znad Wisły, Wdy i Wierzycy.

Zajęcia odbywają się w 8 świetlicach wiejskich na terenie gminy Subkowy w dniach od 7 lipca do 22 sierpnia 2014 roku. Uczestniczy w nich łącznie 150 dzieci i młodzieży z terenu Kociewia.

Warsztaty rybackie podzielono na dwa segmenty tematyczne.

Pierwszy segment tematyczny dotyczy zasadniczych technik wyplatania sieci rybackich oraz nauki wykonania podstawowych węzłów. Na pierwszych zajęciach zademonstrowano zasady działania żaków i sieci rybackich, pokazano i uczono sposobu nawijania kleszczek (igieł rybackich). Następnie uczono wyrabiania sieci rybackich różnymi metodami: łączenia sieci, wyrabiania oczek, reperacją i zszywaniem sieci, stykaniem sieci do linki wraz z montażem pływaków oraz wycinanie sieci. Podczas kolejnych zajęć uczestnicy wykonywali podstawowe węzły takie jak: szplajs z uchem, szplajs łącznikowy, węzeł zwykły, węzeł ósemkowy podwójny, węzeł płaski, płaski podwójny i węzeł refowy.

Podczas kolejnych zajęć wykonywane będą bransoletki i sznurki ozdobne z wykorzystaniem węzła ósemkowego, a następnie każdy uczestnik samodzielnie wykona siatkę na piłkę.

Drugi segment tematyczny, to warsztaty kreatywne „artystyczne ryby”. Na warsztatach dzieci będą wyklejać szablony ryb żyjących w Wiśle i kociewskich jeziorach z wykorzystaniem różnych technik plastycznych m.in. mozaiką kreatywną, masą colinda i orgiami płaskimi z kółek. Będą też budować mini łodzie rybackie oraz wiosła przy użyciu materiałów recyklingowych i plastycznych.

Uczestnicy otrzymaja certyfikaty.

Warsztaty realizowane są przez Kociewskie Forum Kobiet w ramach projektu V Sympizjum Kulinarne - O jeściu na Kociewiu

 Przedsięwzięcie współfinansuje Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich

Przedsięwzięcie jest realizowane w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Pomorskiego na lata 2014-2015.