Get Adobe Flash player

VII kulinarne święto tuż, tuż

 

Jak co roku w pierwszą sobotę października 2016 roku w Subkowach odbywać się będzie kolejne VII Sympozjum Kulinarne - O jeściu na Kociewiu.

Główną ideą wydarzenia jest promocja i popularyzacja kociewskich potraw, zachowanie dawnych smaków i zapachów dań wywodzących się z Kociewia oraz kształtowanie właściwych postaw dzieci i młodzieży w odniesieniu do dawnych tradycji swojego regionu. Impreza skierowana jest do szerokiej publiczności i co roku upowszechniana jest inna grupa potraw. Były już min. fefernuski, kartofle i szandary, zupy z parzybrodą w roli głównej, twarogi, glómzy i serniki. W tym roku tematem przewodnim są JABŁKA.

Subkowskie święto dobrego jeścia w niebanalny sposób lansuje kociewską kuchnię. Wydarzenie ma charakter imprezy kulturowej połączonej z elementami naukowymi, konkursami plastycznymi, kulinarnymi oraz warsztatami tematycznymi. Co roku powstają nowe publikacje. Tym razem będzie to książka  „ Kociewskie słodkości z jabłek”. Na scenie występują kociewskie zespoły ludowe raz dzieci z subkowskich szkół. Październikowe imprezy urozmaicane są ciekawymi pokazami kulinarnymi i pozwalają dostrzec kulturotwórcze aspekty dziedzictwa kulinarnego oraz pokazują, że sztuka kulinarna nie konkuruje z poezją, malarstwem czy muzyką, a wręcz przeciwnie, wzajemnie ze sobą korespondują i w życiu każdego z nas są tak samo ważne.

 

Razem z partnerami uroczystości zapraszamy na wspólne świętowanie w sobotę 1 października do Domu Kultury w Subkowach. Poczatek godz. 16:00

Szczegółówy program poniżej.