Get Adobe Flash player

Trwają warsztaty kulinarne

Ciagle trwają warsztaty w ramach projektu "O czym mówia wieki, a co pachnie w kuchni". Skończyły sie już warsztaty historyczne i ekologiczne, a teraz odbywają się warsztaty kulinarne. Uczestnicy poznają dawne, kociewskie potrawy zarówno te codzienne jak i odświętne. Próbuja też dania współczesne. Po zapoznaniu sie z przepisami przekazanymi w materiałach warsztatowych samodzielnie w kilkuosobowych grupach wykonują torty jeże, torty makowe, rosół i kurę w potrawce, karbónadę ze szmurowaną kapustą, chleb żytni na zakwasie i pszenny na drożdżach. Potem będę pierogi w kilku smakach i wiele innych smakoyków. W ramach projektu powstanie też książeczka. 

Operacja wspófinasowana jest ze środków EFRON otrzymanych w ramach projektu grantowego "Świetlicę swą widzę ogromną, czyli organizacja wydarzeń i szkoleń podnoszących poziom kapitału społecznego, w tym związanych z zachowaniem dziedzictwa, ochrony środowiska i klimatu" realizowanego w ramach Poddziałania "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, przyznanego za pośrednictwem LGD " Wstęga Kociewia".