Get Adobe Flash player

Śląskie i kociewskie gotowanie

Dnia 10 kwietnia 2015 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Tczewie, odbyła się konferencja z udziałem Pracodawców oraz przedstawicielek Kociewskiego Forum Kobiet przy udziale przedstawicieli delegacji z Powiatu Wodzisławskiego, partnera samorządowego Powiatu Tczewskiego.

 

Gości przywitał Starosta Tczewski – Tadeusz Dzwonkowski, Starosta Wodzisławski – Tadeusz Skatuła oraz Dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, gospodarz konferencji – Jerzy Cisewski.

Po krótkim występie artystycznym zespołu Syryniczki z Powiatu Wodzisławskiego nastąpiła prezentacja tradycji kuchni śląskiej oraz kociewskiej. Kluski śląskie zachwalał Remigiusz Rączka znany z programu telewizyjnego „Raczka gotuje”. Krystyna Gierszewska z Kociewskiego Forum Kobiet, autorka książek kucharskich mówiła o różnicach obu kuchni, ale też o potrawach podobnych jakimi są np. szare kluski (na Śląsku) i golce kociewskie (na Kociewiu). Opowiadała też o czterech potrawach wywodzących się z Lignów Szlacheckich w powiecie tczewskim, które zarejestrowała na Liście Produktów Tradycyjnych.

Następnie rozpoczęła się konferencja z udziałem nauczycieli dwóch bliźniaczych szkół Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego i Tczewa, a Remigiusz Rączka z paniami z KGW Syrynia i Krystyna Gierszewska z Danutą Mikołajczak z Kociewskiego Forum Kobiet udali się na warsztaty kulinarne. Śląsko-kociewskie gotowanie odbywało się razem z uczniami tczewskiego Ekonomika, którzy mieli okazję poznać potrawy obu kuchni .  Ślązacy przyrządzali łososia w ziołach, żurek z maslanki, a deserem była szpajza. Grupa kociewska gotowała zupę kaszę (czyli krupnik), golce kociewskie, karkówkę na szaszłyku, pierożki z kaszą gryczaną i na deser ruchanki.  Potrawami tymi częstowano uczestników podczas oficjalnego zakończenia konferencji.