Get Adobe Flash player

"Ryby z kociewskich rzek i jezior" tematem V Sympozjum Kulinarnego - O jeściu na Kociewiu

Dnia 4 października 2014 roku po raz piąty w miejscowości Subkowy w powiecie tczewskim odbyła się impreza promująca walory i tradycje kociewskiej kuchni pod nazwą Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”.

Wydarzenie jest swoistym świętem kuchni regionalnej i ma charakter imprezy kulturowej połączonej z elementami naukowymi, konkursami plastycznymi, kulinarnymi i fotograficznymi, a także warsztatami tematycznymi. Co roku powstają nowe publikacje książki kucharskie, kalendarze, broszury, a na scenie występują znane i popularne gwiazdy polskiej estrady. Podczas październikowej imprezy koncertują także  kociewskie zespoły ludowe.

W ramach Sympozjum co roku upowszechniana jest inna grupa potraw. W tym roku tematem były „Ryby z kociewskich rzek i jezior”.

 

Uroczystość rozpoczęła się od występów Kociewskiego Zespołu Regionalnego „Burczybas” pod kierownictwem Wojciecha Górskiego, który przed Domem Kultury w Subkowach witał kolejno przybywających gości skocznymi melodiami i przyśpiewkami. Następnie wszyscy odśpiewali hymn Kociewia, a prowadząca Magdalena Olszewska serdecznie powitała zebranych i przedstawiła program uroczystości. 

Z okazji jubileuszowej edycji Sympozjum Kulinarnego dziękowano Stowarzyszeniu Kociewskie Forum Kobiet za promocję i popularyzację kociewskiej kuchni na ziemi Subkowskiej. Kwiaty na ręce  prezes Pani Krystyny Gierszewskiej wręczył Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy, a statuetkę w imieniu Starosty Tczewskiego Józefa Puczyńskiego wręczył Piotr Odya przewodniczący Rady Powiatu Tczewskiego i Stanisław Akerman członek Zarządu.

Następnie głos zabrała Krystyna Gierszewska prezes Kociewskiego Forum Kobiet, która przedstawiła idee powstania kulinarnego święta oraz wymieniła wspaniałych i wiernych współorganizatorów, a także zapoznała z  nowymi elementami, które towarzyszą dorocznej imprezie. W tym roku była to książka podsumowująca pięcioletni okres Sympozjum Kulinarnego, którą otrzymali wszyscy obecni.

Potem na scenie wystąpiły dzieci ze Szkoły Podstawowej w Brzuścach przygotowane przez Panią Anetę Noch z interpretacją słowno – muzyczną o rybach, żabach i rakach.

Kolejnym punktem programu były dwa referaty popularno – naukowe:                      

1. „O glapach, okónkach i wędkowaniu w kulturze Kociewia” przedstawiła dr hab. Maria Pająkowska - Kensik, prof. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy 

2. „Wartości odżywcze i dietetyczne ryb” przedstawiła mgr inż. Joanna Mrozek dietetyk w centrum dietetycznym Naturhouse w Tczewie.

Wręczono nagrody w konkursie plastycznym pt.:„Ryby z kociewskich rzek i jezior”.                        

Nagrody wręczał Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy wraz z Panią Marią Leszman przewodniczącą  jury.

Kategoria Klasy I-III :

I miejsce – Wiktoria Ciesińska z Lignów Szlacheckich

II miejsce – Ines Ben Ameur z Kulic

III miejsce – Bartłomiej Kudzia z Rożentala

Wyróżnienie:

Klaudia Dziel z Rożentala

Michał Wałdowski z Lignów Szlacheckich

Kategoria Klasy IV-VI:

I miejsce - Natalia Laszkiewicz z Subków

II miejsce – Magdalena Makowska z Subków

III miejsce – Dominik Dzienisz z Brzuść i Alicja Kreja z Tczewa

Wręczono nagrody w konkursie fotograficznym Pt.: „Ryby z kociewskich rzek i jezior” wręczał Piotr Odya Przewodniczący Rady Powiatu Tczewskiego i Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy.

I miejsce – Justyna Dziel z Rożentala

II miejsce – Patryk Skonieczny z Gorzędzieja

III miejsce – Mikołaj Kwalerowski z Gorzędzieja

Wyróżnienie:

Ireneusz Kudlak z Gorzędzieja

Wręczono nagrody w konkursie kulinarnym „Kociewska zupa rybna” i piękną statuetkę „Hit Sympozjum Kulinarnego” wręczał jej fundator Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy.

I miejsce – Patryk Lasocki uczeń kl. IV Technikum Gastronomicznego - Zespół Szkół Ekonomicznych z Tczewa

II miejsce - Danuta Mikołajczak z Kulic

III miejsce – Hanna Lewińska - Zespół Szkół Gospodarki Żywnościowej ze Smętowa Granicznego

Następnie na scenie wystąpił zespół muzyczno – kabaretowy „Babeczki Podlaskie”.  Na zakończenie imprezy miłośnicy kociewskiej kuchni mogli skosztować smakowitych potraw z ryb wykonanych podczas warsztatów kulinarnych pt.: „Jedz rybki będziesz gibki”.

W ramach Sympozjum Kulinarnego w dniach od 07.07.2014 - 22.08.2014 roku w 8 świetlicach na terenie gminy Subkowy odbywały się warsztaty manualne pt.: „Wyplatanie sieci rybackich” .W  warsztatach uczestniczyło 150 dzieci w Kociewia, a wykonane przez dzieci prace w postaci sieci, ryb i łodzi stanowiły element scenografii całej sali widowiskowej podczas uroczystości finałowej.

Współorganizatorami Sympozjum byli: Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego, Powiat Tczewski, Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna „Kociewie” i Bank Spółdzielczy w Tczewie.

Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy