Get Adobe Flash player

Magda Gessler smakuje Kociewie.

Co za emocje! Co za wyróżnienie!  Niekwestionowany utorytet kulinarny w Polsce - Pani Magda Gessler bęzie u nas!

Dnia 5 grudnia 2018 roku Kociewskie Forum Kobiet gościło Panią Magdę Gessler - restauratorkę i prowadzacą program Kuchenne Rewolucje oraz jurorkę polskiej edycji MasterChef. 

Po kilku dniach przemian w Pierogarni w Tczewie, gdzie odbywały sie Kuchenne Rewolucje, ekipa nagrywajaca program z Panią Magdą Gessler oraz właścicielką i załagą Pierogarni przyjechali do świetlicy wiejskiej w Pomyjach w gminie Pelplin, gdzie razem z członkiniami Kociewskiego Forum Kobiet przygotowywano "Śledzie po kociewsku". Potrawę tą wypatrzyła Pani Magda w książce kucharskiej Krystyny Gierszewskiej "Pory roku na talerzu". Śledzie po kociewsku, a właściwie składniki farszu, którym nadziewane są śledzie zainteresowały Panią Magdę i postanowiła przyjrzeć się mu i całej potrawie bliżej. Proces powstawania potrawy został nagrany i będziemy mogli to zobaczć w programie Kuchenne Rewolucje około marca 2019 roku.

Z okazji tej wizyty przygowaliśmy także inne potrawy rodem z Kociewia, miedzy innymi bómbómy z dekla, bulewki muszkibadowe, fefernuski kociewskie, konfiturę z płatków róży, kociewską banię, gesi smalec, itp. Nie zabrakło też chusty i serwet z haftem kociewskim Zosi Bieleckiej, Natalii Chmieleckiej, Krystyny Gierszewskiej, książek kucharskich. Zadbaliśmy też o promocę i  broszury o regionie. Była nawet mapa Kociewia.

Cieszymy sie bardzo, że po Kuchennych Rewolucjach w menu Pierogarni będą kociewskie potrawy i "śledzie po kociewsku". To taki mały kamyczek do kulinarnej promocji regionu.