Get Adobe Flash player

Kolejne Sympozjun Kulinarne i serowa uczta za nami

W minioną sobotę 3 października 2015 roku w Domu Kultury w Subkowach odbyła się smaczna , aromatyczna i muzyczna impreza - VI Sympozjum Kulinarne – O jeściu na Kociewiu. Uroczystość zorganizowało Kociewskie Forum Kobiet w partnerstwie z Gminą Subkowy, Domem Kultury w Subkowach i Lokalną Organizacją Turystyczną w Tczewie przy dofinansowaniu Powiatu Tczewskiego. Wydarzenie włączone zostało w obchody V Kongresu Kociewskiego.

Październikowej imprezie co roku towarzyszą inne kociewskie potrawy. W tym roku królowały „Sery, twarogi i glómzy”.

Świąteczne przedpołudnie i przybywających gości rozweselały nie tylko ciepłe promienie jesiennego słońca, ale także przyśpiewki w wykonaniu Kociewskiego Zespołu Regionalnego „Burczybas” pod dyrekcją Wojciecha Górskiego. Prowadząca program Magdalena Olszewska powitała znamienitych gości na czele ze Starostą Tczewskim Tadeuszem Dzwonkowskim i gospodarzem Gminy Subkowy Wójtem Mirosławem Murzydło.

Po odśpiewaniu hymnu kociewskiego przystąpiono do dalszej części programu czyli do występu dzieci ze Szkoły Podstawowej w Subkowach, które przygotowała Adrianna Lisewska. Dzieci zaprezentowały inscenizację wiersza Marii Konopnickiej „Stefek Burczymucha”. Nagrodzone je gromkimi oklaskami.

Następnie inicjatorka kulinarnego święta i prezeska Kociewskiego Forum Kobiet – Krystyna Gierszewska zaprezentowała nową publikację wydaną w ramach Sympozjum „Sernikowe wariacje po kociewsku”. W książeczce, jak mówiła pomysłodawczyni publikacji znajdują się 32 przepisy na pyszne serniki i piękne zdjęcia tych królewskich ciast, które udostępniły gospodynie z Kociewia.

Kolejnym punktem programu był wykład popularno-naukowy wygłoszony przez prof. Marię Pająkowską-Kensik pt.: „Żeby nie wyglądać jak glómza... czyli o serach w kulturze regionalnej. Po ciekawych odsłonach sława „glómza” i ważności sera w pożywieniu naszych przodków nadszedł czas na następną atrakcję dnia, a był nią pokaz „Wytwarzanie serów w warunkach domowych”. O tym jak się to robi krok po kroku, z wielką pasją, barwnie i bardzo ciekawie mówił kolejny prelegent mgr inż. technolog żywności Krzysztof Jaworski z Żuławskiego Parku Historycznego. Wykonany na oczach publiczności deser menonicki z miodem i twarożek ziołowy szybko zniknął ze stołu pana Krzysztofa.

Po chwili salę widowiskową wypełniła skoczna muzyka, głośne piosenki i frantówki Kociewskiego Zespołu Regionalnego „Burczybas”.

Następnie przystąpiono do ogłoszenia wyników konkursu plastycznego „Serowe przysmaki” skierowanego do dzieci szkół podstawowych z Kociewia. Do konkursu wpłynęło 101 prac. Oto laureaci:

Kategoria I: Klasy 0-III

I miejsce – Nadia Roman - klasa III - Szkoła Podstawowa Małe Walichnowy

II miejsce – Malwina Słupska - klasa 0 - Przedszkole Nr 6 Świecie

III miejsce – Kinga Pustkowska - klasa II - Szkoła Podstawowa Filia Brzuśce

wyróżnienia - Natalia Rycharska - klasa 0 – Przedszkole Nr 6 Świecie

- Kornelia Jarczewska - klasa III – Szkoła Podstawowa Małe Walichnowy

- Danuta Bobek - klasa III - Szkoła Podstawowa Nr 8 Świecie

 

Kategoria II: Klasy IV-VI

 

I miejsce - „Serowy głód” ------ Anna Makowska, Julia Dembowska

II miejsce - „Hamburger” ------ Martyna Lubocka

II miejsce- „Serowy surfer”---  Oskar Drossel

III miejsce - „Pokój serowy”---- Aleksandra Cichocka

wyróżnienia: ----------------------  Agata Drzewucka

                     ----------------------  Agata Piotrowska

                      ---------------------- Filip Szczęch

Wszystkie prace w kategorii II - dzieci ze Szkoły Podstawowej w Subkowach wykonane w Domu Kultury w Subkowach.

 

Kolejny punkt programu to ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Sernik mojej babci”, do którego zaproszono dorosłych Kociewiaków. Jury pod przewodnictwem krytyka kulinarnego Artura Michny oceniało 14 serników przywiezionych przez gospodynie z powiatu świeckiego i tczewskiego, w tym dwa serniki wykonane przez młodzież z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Tczewa. Serniki pięknie udekorowane przyjmowała członkini Zarządu Kociewskiego Forum Kobiet Teresa Zielińska, która oznaczała je numerem i oddawała pod ocenę jury. Po trudnej ocenie jury podjęło werdykt, oto laureaci:

I miejsce – Krystyna Dąbrowska - KGW Białe - gmina Jeżewo

II miejsce – Danuta Mikołajczak - Kulice - gmina Pelplin

III miejsce – Aleksandra Ben Ameur - Kulice - gmina Pelplin

Następnie wręczono HIT SYMPOZJUM KULINARNEGO za najciekawszą i najsmaczniejszą potrawę. Statuetkę otrzymała Krystyna Dąbrowska.

Po tych kulinarnych emocjach na scenie subkowskiego domu kultury wystąpił zespół FARBA. Porywająca muzyka zespołu i piękna wokalistka z pięknym głosem zachęciła gości z widowni do zaśpiewania razem z nią na scenie.

Na zakończenie kulinarnego święta zaproszono obecnych do degustacji potraw z sera przygotowanych podczas piątkowych warsztatów. Wśród smakołyków można było skosztować zupy serowej, pierogów z serem i skwarkami, pasztecików z kaszą gryczana i serem, omletów, kuleczek serowych w ziołowych posypkach, kanapek z różnymi pastami oraz ze „śmniyrdzielem”. Nie zabrakło też serników, szneków z serem i glancem.

Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy

Współorganizatorzy: Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

Patronat medialny: Dziennik Bałtycki, Radio Głos, Tetka, kulturawsi.pl

VI Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu” współfinansował Powiat Tczewski

Zapraszamy za rok. Zawsze w pierwsza sobote października, Subkowy. Tematem będą "Rarytasy z jabłkiem".