Get Adobe Flash player

DEKORATORNIA – warsztaty z aranżacji stołu i wystroju wnętrz

Dekoratornia jest czwartym zadaniem projektu, którego celem jest przygotowanie uczestniczek do świadczenia usług cateringowych i zdobycie umiejętności połączenia cateringu z całością aranżacji pomieszczeń na imprezy okolicznościowe. Otrzymana wiedza przyczyni się do podniesienia jakości i estetykę oferty cateringowej.  W ramach Dekoratorni przeprowadzono dwie grupy warsztatów:

Aranżacja stołu i dekoracja potraw” – zajęcia przeprowadzono w sierpniu i wrześniu 2013 r. W trakcie warsztatów uczestniczki nabyły umiejętności dekoracji ciast w zależności od specyfiki przyjęcia oraz dekoracji potraw w zależności od pory roku zgodnie z najnowszymi trendami aranżacji przyjęć okolicznościowych. Poznały sposoby dekoracji oraz samodzielnie wykonały torciki śliwkowe, sałatki z kaszy kus-kus, deser owocowy i dania mięsne. Zapoznały się z podstawowymi zasadami stołowania, układania zastawy stołowej, podawania potraw i napojów. Zdobyły wiedzę z zakresu bielizny stołowej oraz poznały sztukę układania serwetek wykonując cztery różne serwetkowe dekoracje.

Florystyka i wystój wnętrz”  - zajęcia przeprowadzono we wrześniu 2013 r.  Warsztaty wyposażyły beneficjentki w wiedzę i umiejętności wykorzystania tego co urosło w przydomowych ogrodach i na pobliskich polach, łąkach do uatrakcyjnienia wystroju, dekoracji potraw, formowania kompozycji z kwiatów i roślin oraz korzystania z techniki florystycznej i dodatków florystycznych. W grupach 2-3 osobowych tworzono własne aranżacje stołu i wnętrza. Powtały najróżniejsze dekoracje stołów od pachnacych kawą  dla zakochanych, poprzez jesienne z prawdziwymi grzybami leśnymi, kociewski z kołowrotkiem, po świąteczny z domowym chrupiacym chlebem. Był też stół wiejski i gospodarski, w klimacie morskim i karnawałowy z szampanem, a nawet lawendowy.


Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego
„Akademia Tradycji Kociewskich”