Get Adobe Flash player

Biesiadna uczta z burakiem ćwikłowym

Kolejne IX Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu" za nami.

W tym roku biesiadną ucztę z burakiem ćwikłowym w roli głównej połączono z warsztatami, rodzinnym konkursem plastycznym "Buraczany ludzik" i kulinarnym "Przetwory z buraka ćwikłowego".

Nieodzownym elementem corocznych sympozjów są referaty popularno-naukowę tematem nawiazujace do hasła przewodniego wydarzenia. W tym roku referat nosił tytuł:  "Ładna jak runkielpupa". Wygłosiła go nasza stała prelegentka, znawczyni kultury ludowej Kociewia, regionalistka, autoka słowników i publikacji,  prof. Maria Pająkowska-Kensik.  Opowiadała o burakach w kulturze ludowej, o znaczeniu dawnego słowa runkielpupa i inych ciekawych rzeczach związanych z burakiem.

Częsywaliśmy wszystkich obecnych nową książeczką kucharską autorstwa Krystyny Gierszewskiej "Buraczkowe potrawy na kociewskim stole". Była też część artystyczna w wykonaniu Miłosza Ptaszkowskiego i KGW Brzuśce.

Stoły zastawiono takimi daniami jak: barszcz kociewski, zapiekanki buraczano-ziemniaczano-ziołe, kanapeczki z pastą buraczaną, deser buraczano-jaglano-jabłkowy, sok z burakow i jabłek, ciasto miodowe i muffinki z burakiem.

Ostatnim punktem programu był wykład z pokazem kulinarnym "Coś dla ciała, coś dla ducha", który przeprowadził dr Józef Sadkiewicz z Instytutu Sadkiewicza w Bydgoszczy w asyście młodzieży z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Pokaz podobnie jak w roku ubiegłym cieszył sie dużym zainteresowaniem, bowiem dr Sadkiewicz w sposób niesamowicie interesujacy opowiadał i pokazywał wykorzystanie burczków i nie tylko i ich zależnośc w odżywianiu i zdrowiu człowieka. 

Czy naturalny energetyk-Burak ćwikłowy z Kociewia może zdziałać cuda?

3xTak! uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i siły Kociewia doda.

Pokaz obezmował takie dania jak:

Barszcz Kociewski” - nowa potrawa skomplnowana w oparciu o popularne dawniej warzywa takie jak brukiew, szable czyli fasolka szparagowa no i oczywiscie burak ćwikłowy. Przepis na barszcz kociewski znalazł się także w nowej publikacji mającej pierszą promocję podczas Sympozjum "Buraczkowe potrawy na kociewskim stole".

„Kociewskie carpaccio” z buraka z dipem czosnkowo-miodowy z dodatkiem wędzonego twarogu od sąsiadki i uprażonych pestek dyni.

 

 

„Porcja kociewskiego zdrowia” - kasza jaglana w towarzystwie buraka i jabłka od Pani Krystyny w cytrynowo miodowym smaku z ziołami.

 

 

„Detoksowy budyń z mniszkiem”- zmiksowana kasza jaglana z bananem Bio, serkiem mascarpone, mlekiem od naszej czarno-białej, dosłodzona mniszkiem i podana z kociewskim burakiem w imbirowo-miodowej glazurze.

 

Swoje stoiska wystawili: Pracownia Haftu i Szydelkowania z Pelplina, Sztukmistrzynie z Subków i Pan Mariusz Śledź.

Wyniki rodzinnego konkursu plastycznego "Buraczany ludzik":

            I miejsce – Grażyna i Makary Pawlusek

            II miejsce –  Stanisław Szczucki i Maria Baran

            III miejsce –  Micchalina Bycka i Bernadeta Gajewska

            Wyróżnienia:

            Szymon i Józef Szymanowscy, Maria i Monika Mokwa,  Kinga i Anna Pustkowska,

 

           Wyniki konkursu kulinarnego "Przetwory z buraka ćwikłowego":

           I miejsce - Witold Domanowski - zakwas z buraków ćwikłowych, Pan Domachowski otrzymał HIT SYMPOZJUM KULINARNEGO statuetkę w kształcie chochli

           II miejsce - Aleksandra Mikołajczak -sałatka burak z papryka

           III miejsce - Dorota Szczucka - burak z cebulką

 

Organizator: Kociewski Forum Kobiet, Partnerzy: Gmina Subkowy, Dom Kultury Subkowy, Lokalna Organizacja Turystyczna Kociewie, Powiat Tczewski, Zespół Szkół Ekonomicznych z z Tczewa.

Projekt współfinansował Powiat Tczewski.