Get Adobe Flash player

AKADEMIA KULINARNA - warsztaty kulinarne

Akademia Kulinarna jest drugim zadaniem realizowanym w projekcie.
W bloku tym prowadzono edukację na temat zwyczajów w kuchni regionalnej, kurs przetwórstwa zbóż z wykorzystaniem produktów lokalnych i  modernizację strony www.forumkobiet.org.pl  W ramach tego zadania opracowano i wydano nową publikację kulinarną z regionalnymi potrawami pt.: „Nieznane skarby kulinarne Kociewia”. Książeczkę można pobrać w zakładce obok. Przez wszystkie tygodnie marca i kwietnia 2013 roku w świetlicach wiejskich w Gogolewie, Lipiej Górze , Radostowie oraz w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie prowadzono warsztaty kulinarne.  Program zajęć został  tak skonstruowany, aby uczestniczki zdobyły wiedzę i umiejętności potrzebne podczas organizacji przyjęć okolicznościowych w stylu kociewskim.
Warsztaty rozpoczęły się więc przygotowaniem I dania obiadowego – zupy.  Następne zajęcia dotyczyły II dania obiadowego i surówek. Na kolejnych przyrządzano desery. Spośród dawnych potraw deser szpajza zwany popularnie leguminą, cieszył się dużym zainteresowaniem wszystkich grup warsztatowych. Panie same przyznały, że kiedyś bez tego deseru nie mógł zakończyć się żaden uroczysty obiad w rodzinie, na przyjęciach weselnych czy komunijnych. Kolejne warsztaty dotyczyły ciast i dekoracji cukierniczych, następne  zakąsek i sałatek. Warsztaty zakończono samodzielnym wykonaniem dowolnego  wypieku lub potrawy.


Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego
„Akademia Tradycji Kociewskich”